Rivieren, Martin Michael Driessen

26 september 2016

Je kon de laatste maanden geen boekenbijlage openslaan of Driessen stond er wel in.  En ik had echt nog nooit van de auteur gehoord.  Schaamrood op de wangen en snel ge-wiki-d.  Het bleek een Nederlander te zijn.  Dat had ik bij het lezen echt niet kunnen denken.
Zijn taal is echt heel bijzonder (Mark Cloostermans schreef er ook zo over in De Standaard), ik zou gedacht hebben dat het vertaald was uit het Frans. 

Ben benieuwd of iemand begrijpt wat ik hiermee bedoel.  Maar ik vond het wel een aanrader.  Het is een dun boekje: een bundeling van drie novellen waarin een rivier de hoofdrol speelt.   Twee ervan vond ik erg goed, de derde was net iets minder verrassend, maar misschien alleen omdat de eerste twee zo goed waren.  Eerder publiceerde Driessen al een roman, “Gars”, en die ga ik zeker lezen.
Even na het schrijven van deze post hoorde ik dat de hype rond dit boek te danken was aan Maartje van boekhandel Boekarest in Leuven.  Een niet aflatende campagne van haar kant heeft er dus voor gezorgd dat dit boek bij honderden lezers en uiteindelijk ook in mijn kast terechtkwam.
Waarvoor dank!