Ik ben pelgrim, Terry Hayes

26 september 2016

ik-ben-pelgrim-van-terry-hayesIk beken dat ik wat hypes betref altijd wel wat achterop hink.  Zelfkennis is het begin … enzovoort, maar bij mij zit het dus zo dat als ik overal hoor hoe goed een boek is, ik bijna onmiddelijk tégen zo’n boek ben ingenomen.  Dan moét ik het gewoon een tijd laten liggen om er nog onbevooroordeeld aan te kunnen beginnen.   En dus duurde het tot ruim een jaar nadat dit vuistdikke boek nieuw in de winkels lag en de bestsellerlijsten domineerde voor ik “Ik ben Pelgrim” meesleepte naar mijn leesbunker (die heb ik niet hoor, maar ik vond het wel een mooi beeld).  In een ver en grijs verleden, mijn jeugd, was ik verzot op thrillers en spionageromans.  Af en toe treedt er regressie op.   Tot zover de bekentenis.
Met “Ik ben Pelgrim” heb ik me toch een paar dagen geweldig geamuseerd.  Wat een vaart heeft dit boek.  Terroristen, al dan niet moslim, complotten, al dan niet wereldwijd, een superintelligente spion, een trefzeker uitgewerkt plot … het boek barst van het jongensachtig schrijfplezier.  Echt spannend.  Goed voor een paar dagen ongecompliceerd leesplezier waar je de Faulkners en Modianos graag even voor opzijschuift.