Denk me weg, Adam Haslett

26 september 2016

9789048830206_2402xDit boek koos ik uit zonder er al te veel bijna te denken.  De titel waarschijnlijk, want de cover is niet echt iets bijzonders.  “Denk me weg” vertelt het verhaal van een gezin met 3 kinderen.  Vader John lijdt aan depressies.  Bij zijn oudste zoon Michael ontdekt hij tot zijn ontzetting al vrij vroeg ook de symptomen van deze ziekte.  Ook de andere leden van het gezin komen er langzaam achter dat met Michael niet alles is zoals het hoort.  Vanuit het standpunt van alle gezinsleden krijg je als lezer het verhaal van een leven dat overwoekerd wordt door angst en waan.  Haslett weet iedereen uit het gezin een eigen stem te geven. Het kaleidoscopische beeld dat de schrijver creëert is overrompelend.  Iedereen, moeder, dochter, vader en beide zoons weten je als lezer te raken, maar het is vooral Michael met zijn manische, scherpe kijk op de wereld om hem heen die bijblijft.


Het boek zou zwaar op de hand kunnen zijn, en dat is het ook in zekere zin, maar het is niet té.  Het is precies goed uitgebalanceerd en echt mooi geschreven.  Een ontdekking.
Op zoek naar een afbeelding om bij deze post te plakken, zag ik de oorspronkelijke cover.  Die zou me wél opgevallen zijn, denk ik zo.  Waarom toch al die inspiratieloze covers bij vertaalde boeken?  Zucht.