De vrouw in de kooi – Jussi Adler-Olsen

26 september 2016

De achterflap:

Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps te onderzoeken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.
Brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q, forceert na enkele jaren een doorbraak in het onderzoek.

De mening:
Je weet soms niet waaraan het ligt.  De éne reeks scandinavische moordverhalen vind ik echt slaapverwekkend, de andere kan ik niet snel genoeg gelezen krijgen.  In deze serie Q zijn alle bekende ingrediënten aanwezig: een wat norse politieman, de sidekick die voor de humoristische noot zorgt, een duister verleden dat zich boek na boek openbaart en tot een climax komt.  Het lijkt same, same but dan toch een beetje different. Het wérkt.  Het eerste deel van deze reeks is echt ongemeen spannend.  Er zit, spoileralert voor de niet aandachtige lezer, ergens een vrouw in een kooi.  Als je de regels van het thrillerspel wat kent, weet je met de titel dus al zo goed als alles.  En toch vond ik dit boek zó meeslepend, echt ver boven het scandinavisch gemiddelde uitsteken.  Ik durf het aan elke doorwinterde thrillerfa