De zoon, Philip Meyer

18 september 2016


De achterflap:

In de lente van 1836 wordt Eli McCullough geboren, het eerste mannelijke kind dat het levenslicht ziet in de zojuist opgerichte staat Texas. Twaalf jaar later worden zijn zus en moeder vermoord door een groep Comanche-indianen. Eli wordt gevangengenomen, maar hij weet zich snel aan te passen aan het bikkelharde leven van de Comanches. Hij leert hun taal en gewoonten, krijgt een nieuwe naam en vecht met hen tegen hun veelal blanke vijanden. Wanneer de stam door ziekte, hongersnood en blanke soldaten wordt gedecimeerd, raakt Eli ge√Įsoleerd; hij is geen indiaan, maar ook zeker geen blanke meer. Wat volgt is een avontuurlijke reis vol tragiek, geweld en geluk van een man die koste wat kost iets wil bereiken in zijn leven. Naast Eli s verhaal wordt ook dat van zijn zoon Peter verteld, die de prijs moet betalen voor zijn vaders onophoudelijke onrust en zucht naar macht. En het verhaal van de achterkleindochter, Jeanne Anne, een vrouw die zich staande moet zien te houden in de door mannen gedomineerde olie-industrie.

De mening:
Het duurde lang voor ik aan dit boek wilde beginnen. ¬†Een goeie vriend raadde het (voortdurend) aan, en dat heeft bij mij meestal een averechts effect. ¬†Hoe meer een boek mij aanbevolen wordt, hoe minder ik geneigd ben het te lezen. ¬†De vriend in kwestie weet dit intussen en past op slinkse wijze wat reversed psychology toe. ¬†Gelukkig maar, want dit boek is er √©√©n zoals ik ze precies graag heb: vertelkunst op z’n best, lekker dik, met een meeslepend verhaal dat anderhalve eeuw Amerikaanse geschiedenis omspant. ¬†Van cowboys en indianen tot oliemagnaten. ¬†Sterk!