Butcher’s Crossing, John Williams

18 september 2016

Amerika, 1870. De jonge Will Andrews stopt met zijn opleiding aan Harvard en trekt westwaarts op zoek naar avontuur, naar het echte Amerika. Als hij na een lange reis aankomt in het van god en iedereen verlaten dorp Butcher’s Crossing in Kansas neemt Andrews een ingrijpend besluit: hij gaat mee op wat een van de laatste grote jachten op de bizon zal zijn, een dier dat vrijwel uitgeroeid is door de handel in huiden. De ervaren jager Miller leidt de expeditie naar een kudde van duizenden bizons in een verstopte vallei. Terwijl Miller als een bezetene in de weer is om elke nog levende bizon te doden, worden de mannen in het nauw gedreven door de snel invallende winter en leert Andrews meer van zijn land dan hij ooit had kunnen voorzien.

Wie houdt van natuurbeschrijvingen, verhalen over cowboys en indianen, ontberingen en overweldigende landschappen, komt zeker aan zijn trekken met dit boek.   Butcher’s Crossing is zowel een portret van een verloren Amerika als een coming of age roman.  Heel mooi.
De nieuwste, helaas spuuglelijke, herdruk van Lebowski kost maar 5 Euro, daarvoor hoeft u alvast niet te laten.