Spiegel, spiegel, schouder, Dorthe Nors

11 mei 2019

Sonja woont in het Deense Kopenhagen.  Op latere leeftijd besluit ze te leren autorijden, wat er tot dan toe nog nooit van gekomen is.  Ze heeft het er moeilijk mee: de instructrice is een opvliegende praatvaar die andere chauffeurs met de regelmaat van de klok de huid vol scheldt en Sonja vrijwel nooit zelf laat schakelen.  Tijdens de rijlessen, maar ook tijdens het koffiedrinken, het wandelen en het werken, dwalen Sonja’s gedachten af.  Naar haar jeugd in Jutland, naar haar zus Kate die de telefoon niet meer opneemt als zij belt, naar de slagroomtaartjes die ze als kind zo graag at, naar Paul op wie ze verliefd werd maar die haar inruilde voor een meisje van 20.

De roman kabbelt rustig verder.  Nu eens droog, dan komisch, dan weer hartverwarmend.  Het proza van Dorthe Nors is typisch Scandinavisch onderkoeld en dat past perfect bij deze korte roman.  Sonja is een heerlijk personage en als lezer sta je onvoorwaardelijk aan haar kant.