De Trooster, Esther Gerritsen

11 mei 2019

Jacob een misantroop noemen, zou teveel gezegd zijn.  Wel heeft hij absoluut geen bezwaar tegen de afwezigheid van veel mensen, de spaarzame conversatie en de besloten wereld van het retraite-klooster waar hij lekenbroeder is.  Wanneer Harry Loman zijn intrek neemt in één van de gastenvertrekken, is de aandacht die hij voor Jacob heeft eigenlijk helemaal niet welkom.  Loman, flamboyant en charismatisch, is een politicus die zich niet geheel en al vrijwillig even uit het openbare leven terugtrekt.  Nog niet zo lang geleden deed er zich iets vaag onfris voor in zijn omgeving, waardoor hij de stilte min of meer gedwongen moet opzoeken.
In het klooster draaien de gesprekken al gauw allemaal om Loman.  Stukje bij beetje ontdooit Jacob. En voor het eerst sinds lange tijd voelt hij weer vriendschap voor een mens en raakt hij weer geboeid door de wereld buiten de muren.  Maar Loman blijkt niet de aimabele kameraad, echtgenoot en vader waarvoor hij zich uitgeeft.  Langzaam maar zeker komen zijn geheimen aan het licht.
Geestig, scherp, moeilijk weg te leggen.  Een aanrader van eigen bodem.