Laatste vrienden, Jane Gardam

22 januari 2018

Het zou een leven lang duren voor Edward Feathers en Terry Veneering, als advocaten felle tegenstanders in talloze processen, zich realiseren dat zij net zo goed vrienden hadden kunnen zijn.   Feathers is een imposante verschijning en getrouwd met de mooiste vrouw uit een van de rijkste families van Hongkong.  Over Veneerings afkomst waren er altijd geruchten. Was zijn vader een circusartiest – of wellicht een Russische spion? Voor Feathers was dat roddel, maar hij wil wél weten waarom zijn vrouw nooit een kwaad woord over Veneering wilde horen.
In het slotstuk van haar Old Filth-drieluik vertelt Gardam met de serene ironie van ouderdom en fatsoen, over de kunst van het zelfbedrog en de wonderbaarlijke capriolen van het leven. Maar vooral is Laatste vrienden een betoverende roman over een onverwachte vriendschap, de kunst van het vergeven en het vermogen om lief te hebben.