Het verhaal van de dienstmaagd, Margaret Atwood

24 juli 2017

Better never means better for everyone. It always means worse, for some.

“The handmaid’s tale” verscheen voor het eerst in 1985.  Nu, in 2017, stuwt de tv-serie die op het boek gebaseerd is de dystopische roman opnieuw de bestellerlijsten in.

Het verhaal speelt zich af in een niet zo verre toekomst.  Het gros van de mensheid is onvruchtbaar geworden, slechts een minderheid van de vrouwen, de ‘dienstmaagden’,  kan nog kinderen krijgen.  In de totalitaire maatschappij waarin de roman speelt staan alle vrouwen volledig ten dienste van de man.  Onnodig te zeggen dat de dienstmaagden een allesbehalve aangenaam lot beschoren is.  Atwood voert de spanning langzaam op.  Het fundamenteel gruwelijke van de uitzichtloze situatie van de meisjes en vrouwen openbaart zich mondjesmaat maar haalt de lezer uiteindelijk finaal onderuit.  De tv-serie krijgt hetzelfde voor elkaar, dus wie niet wil lezen, kan tv-kijken.  Hoogstwaarschijnlijk bent u nadien tóch nieuwsgierig naar het boek.  Op wikipedia las ik dat er ook een opera van gemaakt is.  Daar ben ik dan weer iets minder nieuwsgierig naar, het feit is op z’n minst het vermelden waard.