The Post-Birthday World, Lionel Shriver

31 mei 2017

Tijdens het afstoffen van mijn boekenkast viel mijn oog op deze roman van de fantastische Lionel Shriver.  Zij is onder meer auteur van het bekende “We need to talk about Kevin”.  Door de naam, vermoed ik, heb ik lang gedacht dat deze auteur een man was.  Toen ik doorkreeg dat dat niet zo was, besefte ik eens te meer dat dat toch een invloed heeft op hoe je een boek ervaart.  Maar dit doet eigenlijk niet terzake, want man of vrouw, ik ben (bijna) onvoorwaardelijk fan van àlle boeken van Shriver.
Dit boek speelt zich af in Londen.  Irina is een illustrator van kinderboeken en woont samen met de Amerikaanse expat Lawrence.    Tijdens een etentje voor de verjaardag van de man van een kennis, slaat de vonk over tussen Irina en de jarige in kwestie. Aan het eind van de avond staat ze voor de keuze, slippertje of geen slippertje?  Van dan af ontvouwen zich twee parallelle levenspaden: één waarin Irina trouw blijft aan Lawrence, en één waarin ze dat niet doet.  Shriver kijkt met een vergrootglas (én een fileermes af en toe) naar de ontwikkeling van de jonge Irina in beide gevallen, de keuzes die ze maakt, de keuzes die ze betreurt.
Ik ben geen fan van dergelijke kunstgrepen in een boek.  Geef mij maar een rechttoe rechtaan verhaal, als ik mag kiezen.  Ook bij raamvertellingen ben ik altijd gefrustreerd wanneer aan het eind van het éne hoofdstuk een ander personage het woord krijgt in een volgend.  Vertel dan toch gewoon voort!, denk ik dan meestal.   Maar hier was ik na de eerste hoofdstukken absoluut verkocht.  Zo meeslepend!
“The Post-Birthday World” werd vertaald als “De wereld na zijn verjaardag”, maar is in het Nederlands helaas al lang uitverkocht.  U moet er dus voor naar de bibliotheek of op zoek in het tweedehandscircuit.