Valse Papieren – Valeria Luiselli

26 september 2016

papierenDe Nederlandse uitgeverij Karaat werd in 2009 opgericht.  De nieuwe uitgeverij, aldus hun eigen website, “zou rebels maar wonderschoon moeten zijn. En dat zouden ook de boeken die we wilden uitgeven moeten uitstralen: literatuur met een cultstatus.”
Ja, dat creëert natuurlijk wel verwachtingen.  Voor mij persoonlijk is dat niet altijd een goed ding, want tijdens het lezen zit ik dan voortdurend alles af te toetsen aan die verwachtingen en o wee als ze er niet aan voldoen!

Bij Valeria Luiselli, die ik dus kritischer las dan ik gewoonlijk zou doen, vroeg ik me gedurende lange tijd dan ook af “waar gaat dit in godsnaam héén?”  en zat ik ongeduldig te wachten tot het fantastische en uitzonderlijke van dit boek mij geopenbaard zou worden.  Maar uiteindelijk gebeurde het dan toch en werd ik bijna tegen wil en dank trouwe fan van deze Mexicaanse schrijfster.  “Valse Papieren” is echt wel iets bijzonders, maar het vraagt wel wat van de lezer.  Een beetje culturele/literaire bagage (ja die heb ik dus, hoera!) is echt wel nodig, maar meer nog dan dat:  je moet het onbevangen lezen.