Het Negerboek – Lawrence Hill

26 september 2016
negerboekDe achterflap:
Aminata is nog klein als ze uit Afrika wordt weggevoerd, de hel van een slavenschip weet te overleven en terechtkomt op een indigoplantage in South Carolina. Ze groeit op in gevangenschap, maar weet zich dankzij haar doorzettingsvermogen en intelligentie vrij te maken. Wat volgt is een uitzonderlijke reis via Canada, terug naar Afrika en tenslotte naar Londen. Lawrence Hill noemde zijn roman naar The book of negroes, het Engelse maritieme register waarin de gegevens van drieduizend vrijgemaakte slaven zijn vastgelegd die in 1783 vanuit Manhattan naar Canada zeilden om er vrijheid te verkrijgen.
De mening:
Enorm meeslepende roman.  Zelfs voor wie denkt ‘slavernij, slavernij, dat kennen we zo onderhand wel’ is dit een aanrader.  Hoewel de ruige waarheid niet verbloemd wordt, is dit toch een roman met een eerder positieve toon.  Er kan al eens een traantje geplengdvworden, dat zeker, maar dat overheerst niet.  Geschiedenisgewijs steek je er ook een hoop van op, ook altijd mooi meegenomen.  Verfilmd, een miniserie is er van gemaakt, viereneenhalve ster op Goodreads, wie moet nog meer aanbeveling hebben?   The Guardian is wat meer genuanceerd (maar daar is het dan ook The Guardian voor) en stelt dat het hoofdpersonage niet echt een ontwikkeling doormaakt en dat klopt, maar het heeft mij niet echt gestoord.  Het boek kost tegenwoordig nog geen 15 euro, dat kan je écht niet laten liggen.