Geen land voor oude mannen – Cormac McCarthy

26 september 2016

De achterflap:
Llewelyn Moss sluit tijdens de jacht op een gruwelijk moordtoneel.  Zijn leven verandert voorgoed wanneer hij besluit de 2,5 miljoen dollar die hij vindt, mee te nemen. Hij gaat nog wel bij zijn jonge vrouw langs, maar hij weet dat hij het op een lopen moet zetten. Er zullen allerlei types achter hem aan komen, onder wie sheriff Bell, die hem probeert te beschermen, en ene Chigurh, wiens motieven niemand bekend zijn.

803015AP McCarthy_Geen:McCarthyStrak, beklijvend en beklemmend.  Wie de film gezien heeft, en weet hoe Javier Bardem gestalte geeft aan de volledig geflipte Chigurh, kan zich in het boek laven aan de oerversie.

“Maar goed ik zei tegen haar, ik zei: Het begint ermee dat je onwellevendheid over je kant laat gaan.  Op het moment dat je geen meneer en mevrouw meer hoort is eind al aardig in zicht. Ik zei tegen haar, ik zei: Het rukt op in alle rangen en standen.  Die uitdrukking ken je toch wel?  Alle rangen en standen? Uiteindelijk kom je uit bij het soort verloedering van de ethiek van het zakendoen dat maakt dat mensen opeens dood in hun auto in de woestijn zitten en tegen die tijd is het gewoon te laat.”