Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk

26 september 2016

Persoonlijk vind ik Joris Luyendijk nogal een intrigerend figuur.  Toen hij VPRO-programma Zomergasten presenteerde leek hij al zijn prominente gasten persoonlijk te kennen.  Of ze kenden hem al als jong ventje, óf ze waren bevriend met zijn vader, óf ze waren ooit collega’s geweest … alleen ikzelf leek hem niet te kennen ;-). Maar het was één van de jaren dat ik mij eens niét ergerde aan de presentator en dus bleef de naam mij positief bij.  Toen hij naast alles over het Midden-Oosten  (‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’, ‘Het zijn net mensen’) dan ook nog eens alles scheen te weten over de Londense financiële wereld, moést ik toch wel eens een boek van hem lezen.
“Dit kan niet waar zijn” is een verzameling krantenartikels.  Het is geen nonfictie werk dat op eenduidige manier probeert duidelijk te maken aan nitwits zoals ikzelf hoe het nu allemaal in mekaar zit.  Daarenboven was ik door de titel toch wel aan het uitkijken naar wat sensatie of op zijn minst met vele uitroeptekens in de verf gezette verontwaardiging.  Het duurde dus even voor ik er goed in kwam, maar het loonde wel de moeite.  Verhelderend én verontrustend.   Een goed begin om je vertrouwd te maken met het hoe en wat van de financiële wereld.