Een bezoek van de knokploeg, Jennifer Egan

17 september 2016

eganEen bijzonder originele mozaïekvertelling, tegelijk luchtig en visionair. Dit boek, van 2011 alweer, won de Pulitzer Prize voor fictie. Een literaire prijs die hier bij ons niet zo veel aandacht krijgt, maar heel vaak geweldige boeken beloont die je anders helemaal niet zou leren kennen. Ik denk aan Tinkers van Paul Harding en, net doordat hij hem níet won, Treindromen van Denis Johnson (wie dat boeiende verhaal wil lezen kan hier eens een kijkje nemen).
Ik hou wel van een raamvertelling, alleen al omdat ik schrijvers bewonder die dat kunnen: een ingewikkelde structuur uitwerken die tot in de kleinste details moet kloppen én een nog leesbaar geheel oplevert. Tegelijkertijd is het lastig om zo’n boek aan iemand anders aan te raden, want waar het nu eigenlijk over gaat laat zich maar moeilijk samenvatten. Ik denk dan ook niet dat “Een bezoek van de knokploeg” een commerciëel succes is geweest. Helaas. Toch stonden zowat alle recensies in de boekenbijlagen in België en Nederland bol van de superlatieven. “Meesterlijk”, “virtuoos”, “formidabel”, …. Het gebeurt niet vaak dat ze het zo roerend eens zijn. Van mij mag u ze in ieder geval blindelings vertrouwen wat Jennifer Egan betreft.