De jongen in de gestreepte pyjama, John Boyne

8 augustus 2016

.De achterflap:
De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en ­omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft…

De mening:
Een heel dun boekje, maar eentje dat je niet licht vergeet.  Op de eerste bladzijden heb ik af en toe nog eens de achterflap gelezen om te checken of ik toch niet per vergissing een kinderboek had genomen.  Zo bedrieglijk eenvoudig is het taalgebruik en zo bedrieglijk eenvoudig is het verhaal in het begin.  Het zet je als lezer volledig op het verkeerde been en bespeelt je door boek- en filmclichés gevormde verwachtingen meesterlijk.