Snel Geld, Jens Lapidus

19 juli 2016

De achterflap:
In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld van Zweden nauw met elkaar verbonden zijn, verdwijnt een jonge vrouw spoorloos en kruisen de wegen van drie jonge mannen elkaar. ¬†Mrado is een Joegoslavische huurling die de voogdij over zijn dochtertje probeert te krijgen. ¬†Jorge is een drugsdealende latino die uit de gevangenis ontsnapt. De ambitieuze student JW ten slotte, zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Alledrie zwichten ze voor de destructieve lokroep van de coca√Įnehandel. ¬†Net als de jonge vrouw dromen ze van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. Snel.

De mening:
Vroeger las ik massa’s thrillers. Kwantiteit boven kwaliteit zeg maar, en ik heb daar heel veel plezier aan beleefd. ¬†Gaandeweg echter leg je de lat toch wat hoger. ¬†Wanneer alles voor de zoveelste keer uitmondt in een gigantische explosie waarin als bij wonder slechts die √©ne detective of psychiater of niet al te mooie agente het er levend afbrengt, dan weet je het wel zo ongeveer. ¬†Gaap. ¬†Dus las ik ze minder en minder. ¬†Maarrr, merk ik meteen op, ze zijn natuurlijk niet allemaal zo dertien in een dozijn. ¬†Er zitten verdraaid goeie boeken tussen, met een plot dat klopt tot aan de laatste letter, goed verteld en met √©chte personages. ¬†“Snel Geld” was er voor mij zo √©√©n. ¬†Het is even wennen aan het taaltje dat de hoofdpersonages gebruiken, de rare stopwoordjes en het jargon, maar eens je daar voorbij bent leest het als een trein. ¬†Lekker dik, lekker spannend, h√©t ideale gezelschap voor een paar zomerse luie dagen in de zon!