All the birds, singing. Evie Wyld

29 februari 2016

De achterflap:
(van de Nederlandse editie dan) Jake is de nieuwe, jonge bewoonster van een oude boerderij op een desolaat Brits eiland waar de wind altijd waait. Ze heeft alleen haar hond en een kudde schapen als gezelschap. Maar haar bestaan in afzondering wordt bedreigd. Iets of iemand heeft het op haar schapen gemunt. Elke paar nachten wordt er een dier aan stukken gereten. Wat zit hierachter? Zijn het vossen, zijn het mensen, of is het soms dat mysterieuze beest waar op het eiland de wildste geruchten de ronde over doen? Jake probeert zich te weren tegen deze anonieme vijand. En dan is er nog haar verleden, dat ze mijlenver achter zich heeft gelaten, maar waarvan ze de littekens nog steeds draagt.
De mening:
Gemakkelijk het mooiste boek dat ik in 2015 heb gelezen. ¬†Alleen de titel al roept een hele wereld van raadsel en mysterie op. ¬†De eenzaamheid die Jake zichzelf oplegt om zich van haar geweldadige verleden te distanti√ęren is hartverscheurend. ¬†Het verhaal¬†geeft stukje bij beetje meer prijs over het schuldgevoel waar ze noodgedwongen¬†mee heeft leren leven en over wie of wat haar op de hielen zit. ¬† ¬†De dreiging die Jake¬†voortdurend voelt weet de auteur heel goed over te brengen, het desolate landschap, de kou, de wind, de uitgestrekte leegte, je zit er als lezer helemaal in. ¬†Groot is dan het contrast met de hoofdstukken die zich in een warm en kleurrijk Australi√ę afspelen. ¬†En dat in prachtig proza allemaal. ¬†Om duimen en vingers bij af te likken. Heel mooi. ¬†Een aanrader!