In de wolken, Amanda Filipacchi

21 februari 2016

Ik heb een zwak voor alle boeken van Amanda Filipacchi. ¬†Haar absurde verhalen worden bevolkt door helden en heldinnen tegen wil en dank. ¬†Stuk voor stuk personages die je bijblijven. ¬†Geen platgetreden paden voor Filipacchi, geen dertien in een dozijn, maar altijd iets fris en nieuw. ¬† “In de Wolken” blijft tot hier toe mijn favoriet. ¬†Dit jaar komt er ook een nieuwe van haar aan, ¬†maar voorlopig staat deze dus nog op nummer 1.
Het verhaal begint bij Anna, teleurgesteld in zichzelf en de trotse bezitster van een volwassen minderwaardigheidscomplex waar haar ultra-geslaagde moeder niet vreemd aan is.  Wachtend op de ondergrondse komt ze in een impulsieve daad tussen in een gevecht en weet ze zo het leven van een man te redden.   Deze man, de redelijk neurotische wetenschapper Damon, besluit Anna terug te betalen door haar diepste wens te vervullen.  Die diepste wens bestaat erin om een gevierd actrice te worden.  Helaas, volgens iedereen die het kan weten ontbreekt het Anna volledig aan talent.  Dat wordt dus een lastige klus, maar Damon houdt er allesbehalve orthodoxe methoden op na.  Wat volgt is een vlotte en hoogst originele roman die je tot het einde toe weet te boeien.
Wie snakt naar eens wat anders moet deze zeker eens proberen.  Plezier verzekerd!