Bonita Avenue, Peter Buwalda

19 februari 2016

De achterflap:
Joni Sigerius, de stiefdochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar briljante vader verborgen houdt.    Onvermijdelijk haast lopen Joni en Aaron tegen de lamp, terwijl in diezelfde zomer ook de echte zoon van Sigerius vrijkomt uit de Scheveninger strafgevangenis.
De mening:
Na een reeks van debuten te hebben doorworsteld waarbij je je afvraagt waarom op zijn minst de uitgever niet gezien heeft dat het boek nog wel wat werk kon gebruiken, bracht “Bonita Avenue” me bijna aan het juichen.  Zo kan het dus ook!  Achterflappen staan vaak onterecht bol van de superlatieven, maar voor dit boek wil ik ze zelf allemaal gebruiken.  Als debuut is dit overweldigend.  Dit boek is àf.  Van de eerste tot de laatste letter is hier aan geschaafd en herschreven en bijgewerkt, gelakt, geschuurd en gepolijst.  Het is zo’n boek waarvan je wil dat het nooit ophoudt, je wil uit alle macht doorlezen en tegelijk het einde zo lang mogelijk uitstellen.  Een echt verhaal, met boeiende personages, meeslepend, grappig, raak en spannend.  Meer dan 500 bladzijden en veel te kort.  Deze mag je echt niet laten liggen.